Bel: (058) 289 34 46

Honderden euro’s verschil in notaristarieven schenken op papier

okt 05, 2021 (0) comment

Hypotheek Leeuwarden

De tarieven die notarissen hanteren voor het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier lopen flink uiteen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond komt met stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten om te besparen op notariskosten.

Mysteryonderzoekers van de Consumentenbond belden met 30 notariskantoren. Ze deden zich voor als een 59-jarige man die meerdere jaren het maximale belastingvrije bedrag (in 2021 6.604 euro) op papier wil schenken aan zijn drie meerderjarige dochters.

De tarieven die de 30 notarissen rekenen voor een notariële akte voor de schenking op papier variëren van 252 tot 945 euro, inclusief btw. Een kwart van de kantoren rekent tussen de 60 0 en 700 euro voor de eerste akte. Een tweede en derde akte zou logischerwijs goedkoper moeten zijn, omdat de notaris daar veel minder werk aan heeft. Toch offreren slechts elf van de 30 daarvoor een lager tarief. En ook dan zijn de verschillen groot. Van een minimale prijsverlaging van vijftien euro tot een zeer forse korting van 745 euro.

De bond: “Consumenten die vrijgestelde schenkingen op papier willen doen, kunnen notariskosten besparen door zelf onderhandse schenkaktes op te maken en een notaris vragen deze achteraf  voor meerdere jaren te bekrachtigen. Dat scheelt een aantal dure notarisbezoeken.”

Om consumenten te helpen heeft de Consumentenbond een aantal stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten op zijn site gezet. Deze zijn alleen toegankelijk voor leden. Ook staan er voorbeelden op hoe consumenten fiscaalvriendelijk kunnen schenken zónder notarisbezoek.

* bron: VVP Online

 

Comment (0)

Call Now Button