Bel: (058) 289 34 46

Een Hogere woningwaarde is gunstig voor je hypotheek

sep 14, 2020 (0) comment

Het is prima als mensen bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Ongeveer 40 procent kreeg na bezwaar een aanpassing van de WOZ-waarde. Dat levert je dan een paar tientjes op, soms iets meer. Maar wat veel minder mensen weten, is dat je via je huidige hogere woningwaarde vaak ook kunt besparen op je hypotheek. Als die in een lagere risicoklasse komt, kan je rente omlaag en dat bespaart je vele malen meer.

Als je een hypotheek zonder NHG en leen je relatief veel ten opzichte van de waarde van je woning dan rekent de bank jou een risico-opslag: een percentage bovenop de zogenaamde basisrente. Dat loopt via risicoklassen. In hoeveel stappen je op de basisrente uitkomt, verschilt per bank. Als je aflost, is dat gunstig voor de verhouding schuld/woningwaarde. Maar als de woning meer waard wordt, is dat óók gunstig. De meeste banken houden hier geen rekening mee, je moet dat zelf aankaarten, of via je adviseur. En bedenk wel, een rentekorting op je hypotheek scheelt je al snel een paar duizend euro over de rest van de looptijd.

Hoe maak je aannemelijk wat je woning waard is? De WOZ-waarde is daarvoor niet zo gunstig, want die loopt nu zo’n anderhalf jaar achter. Als je de exacte waarde van je woning wilt weten,  dan kun je een taxatie laten uitvoeren. Bij de aankoop van een woning is dat ook vaak verplicht en de kosten voor een taxatie zijn rond de 500 euro. Veel voordeliger is een online ‘modelmatige’ waardebepaling. Deze combineert gegevens uit diverse bronnen en bepaalt via statistische analyses een betrouwbare vastgoedwaarde. Zo’n rapport download je eenvoudig via je postcode en huisnummer. Het vormt een prima uitgangspunt voor een gesprek met de bank over je risicoklasse. Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als indicatie voor een reële aan-/verkoopprijs.

Comment (0)

Call Now Button