Bel: (058) 289 34 46

Steeds meer starters kiezen voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek

jun 15, 2021 (0) comment

Steeds meer starters kiezen  ervoor om een (deels) aflossingsvrije hypotheek af te sluiten om hun maandlast te verlagen.

Overgangsrecht

Doorstromers kunnen nog steeds een aflossingsvrij hypotheek afsluiten met behoud van renteaftrek, mits ze aan voorwaarden voldoen. Door het overgangsrecht mogen (aflossingsvrije) hypotheken die zijn afgesloten voor 2013 worden meegenomen in een nieuwe hypotheek, met behoud van de toen geldende fiscale regels zoals de hypotheekrenteaftrek. Bovendien kunnen huizenbezitters die verhuizen naar een volgende woning vaak een overwaarde inzetten bij de aankoop van een nieuwe woning en hoeven zij hierdoor minder te lenen.

Sterke groei

Uit onderzoek blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek óók bij jongere huizenkopers, zoals starters, steeds populairder wordt.  In de afgelopen twee jaar was zelfs sprake van een groei van 46%.

Lager fiscaal voordeel

Door te kiezen voor de (deels) aflossingsvrije hypotheek wordt het fiscaal voordeel lager, maar dit weegt vaak niet op tegen de lagere maandlasten. Zo kunnen zij netto 259 euro per maand besparen als zij kiezen voor een hypotheek van 350.000 euro bij een aflossingsvrij deel van 50%, bij een rentevaste periode van 20 jaar voor 1,9%.

Nadelen

Mocht u onverwacht uw huis moeten verkopen dan hebt u gedurende de looptijd minder afgelost op uw hypotheek waardoor het risico p een restschuld hoger is. Daarnaast moet aan het einde van de looptijd voldoende vermogen beschikbaar zijn voor het doen van de aflossing, wat niet altijd vanzelfsprekend is.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 21.00 uur via telefoonnummer (06) 25 15 24 89.

Bron: InFinance

Comment (0)

Call Now Button