Bel: (058) 289 34 46

NHG: uitkoop ex-partner eenvoudiger

feb 25, 2020 (0) comment

De uitkoop van een ex-partner is eenvoudiger gemaakt bij een hypotheek met NHG. In het geval van scheiding wordt sinds 1 januari getoetst op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen. Eerder werd alleen op acceptatienormen getoetst.

Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld.

NHG zorgt met deze aanpassing dat mensen bij scheiding beter toegang krijgen tot hypothecaire financiering van een aanvullende lening. Hierdoor kan een van beiden in de woning blijven. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus NHG-bestuurder Carla Muters.

Al 1.000 mensen geholpen

Muters: “Steeds meer woningen hebben overwaarde. Als je uit elkaar gaat en zelf in de woning wilt blijven, dan moet je jouw ex-partner een vergoeding betalen voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde. De meeste mensen hebben dit niet op hun rekening staan en hypothecaire financiering vormt ook vaak een struikelblok. Het ongewenste resultaat is dat uitkopen te duur wordt, waardoor de woning gedwongen verkocht moet worden.

“NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden. Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten. Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk.”

Dankzij de vooraf gehouden pilot heeft NHG ongeveer 1.000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. Sinds 1 januari is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd.

Comment (0)

Call Now Button